Remont budynku Centrum Integracji Społecznej w Witowie
Uczestnicy pracowni biurowej każdego dnia nabywają takie umiejętności jak: podstawowe zastosowanie komputera i programów typu: word, exel, obsługa programu correl, photoshop; obsługa: skanera, kserokopiarki, bindownicy, niszczarki, faxu, drukarki, przenoszenie pliku na nośnikach pamięci. Tworzą listy obecności, karty urlopowe, oraz inne dokumenty niezbędne do właściwego funkcjonowania2CIS. Uczestnicy pracowni opiekuńczo-asystenckiej uczą się zaspokajać potrzeby bio-psychospołeczne osób starszych, niepełnosprawnych. Poznają etykę w sprawowaniu opieki; pielęgnacja i higiena (pomiar ciśnienia, spirometria); udzielanie pierwszej pomocy w stanach zagrożenia życia; elementy rehabilitacji ruchowej; pracy z leżącym; rodzaje i stopnie niepełnosprawności, formy aktywności; starzenie się organizmu – zmiany fizjologiczne, choroby wieku podeszłego; opieka paliatywna, dieta w żywieniu. W pracowni gastronomicznej uczestnicy zapoznają się i nabędą umiejętności z zakresu: przepisów BHP i HCCP w procesie żywienia zbiorowego; dobrej praktyki higienicznej GHP przy obróbce wstępnej i całościowej żywności; czystość pomieszczeń, urządzeń i narzędzi gastronomicznych; sporządzenie zaopatrzenia i jadłospisu w zależności od kategorii żywieniowej; przyrządzanie potraw owoców; dekoracja stołów na przyjęcia okolicznościowe i cateringowe ( szwedzki stół); carving. W pracowni konserwatorsko-remontowej uczestnicy uczą się zbijania tynków, demontażu i montażu: drzwi, okien, parapetów; sporządzania zaprawy wylewek; kładzenie glazury i podłóg panelowych; montażu urządzeń sanitarnych; tynkowania, gipsowania, malowania i kładzenia tynków szlachetnych; zgrzewania, montażu instalacji wodno-kanalizacyjnej i centralnego ogrzewania; montażu ścianek gipsowych z uwzględnieniem konstrukcji; nauka bieżących napraw w budynkach W ramach zajęć w pracowni ogrodniczo-porządkowej uczestnicy uczą się wykorzystania środków ochrony zgodnie z przeznaczeniem; systematyczność w prowadzeniu prac porządkowych zgodnie z ustalonym harmonogramem; stosowanie zasad BHP i ergonomii dotyczących użytkowania sprzętu, narzędzi, wykonywania czynności porządkowych; konserwacji sprzętu: porządkowego, ogrodniczego i rolniczego; plantowania terenów rolnych i przygotowania ich pod uprawy; zakładania: ogródków zielnych, upraw ekologicznych, warzywniaków, pielęgnacji krzewów i roślin ozdobnych.